Ke koláčové bitvě se schyluje vždy, když přijde na přetřes jejich náplň. Jedlíci se často dělí na dva rovnoměrně zastoupené tábory – tzv. „makovce“ a „tvarohovce“. Ať už dáváte přednost jedné, nebo druhé ingredienci, měli byste vědět, že mák i tvaroh obsahují vysoké množství vápníku. Jak je to ale s jeho využitelností v náš prospěch?

Zatímco 100 g měkkého tvarohu obsahuje přibližně 15 % doporučené denní dávky vápníku, 100 g máku obsahuje asi 110 %. Bohužel vápník z rostlinných zdrojů vstřebává náš organismus hůře (přibližně 3–6x méně než ze živočišných zdrojů) a také obvykle nesníme tak velké množství máku.

TIP: Tvaroh lze použít jako surovinu pro tvarohovou náplň do frgálů.

Faktem zůstává, že je mák velmi dobrým zdrojem vápníku a neměli bychom jej ze svého jídelníčku vyčleňovat. Plnohodnotné vstřebání vápníku z obou surovin můžeme zlepšit tím, že je budeme konzumovat s něčím kyselým, neboť organické kyseliny zlepšují uvolňování vápníku.

Pro získání důkazu této chemické reakce nemusíme ani opustit kuchyň. Princip uvolňování vápníku můžeme pozorovat například při čištění rychlovarné konvice od vodního kamene prostřednictvím octa.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang