…předpokládám, že ne. Není se čemu divit, je to zvláštní jazyk. Ale ta kuchyně! Pro mně osobně jsou to ale i vzpomínky na maďarskou babičku. Langoš přes celý talíř, lečo, nad kterým jsem probrečela dětství a teď na něj nedám dopustit. Palačinky a fazolová polévka, smažené kuře a pak pohoštění na rodinných oslavách – škvarkové pagáče, kynutý makovník, v zimě studený nadívaný bůček a v létě vepřové s klobásou. Pikantní maďarskou, samozřejmě. Apropo, vepřové nadívané klobáskou je taková hravá party záležitost. Nedá zas tolik práce a na talíři vypadá efektně. Doplňte ho pečivem, dipem z pečených paprik a nakládanou zeleninou a budete za hvězdu. Mimochodem, hvězda se v maďarštině řekne „csillag,“ hvězdička je „čilágočka.“ A když zůstanou zbytky, šup s nimi stylově do maďarské bagety!

Vepřové nadívané klobásou a salsa z pečených paprik

Vepřové nadívané klobásou podávané se salsou z pečených paprik

Budete potřebovat:

  • 1 vepřovou panenku
    Nejlepší je samozřejmě kvalitní čabajská klobása neboli čabajka. Začali ji vyrábět v 18. století slovenští přistěhovalci ve městě Békešská Čaba (Békéscsaba). V obchodech dnes najdete nejrůznější klobásy, které jsou pikantní a vypadají jako oblíbené čabajky - mohou mít ale naprosto individuální recepturu.

    Nejlepší je samozřejmě kvalitní čabajská klobása neboli čabajka. Začali ji vyrábět v 18. století slovenští přistěhovalci ve městě Békešská Čaba (Békéscsaba). V obchodech dnes ale najdete nejrůznější klobásy, které jsou pikantní a vypadají jako oblíbené čabajky – mohou mít ale naprosto individuální recepturu.

  • 1 delší pikantní klobásu, nejlépe maďarskou
  • 1 lžíci vepřového sádla
  • 1,5 dcl bílého vína
  • 1 snítku rozmarýnu
  • sůl a pepř

Na salsu z pečených paprik:

  • 3 pečené papriky
  • 4 malá rajčata
  • 1 šalotku
  • 1 dcl olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžičku cukru
  • 1 stroužek česneku
  • feferonku podle chuti
  • sůl a pepř
  • zelenou petrželku na ozdobu
    Originálně tvarovaná maďarská bagetka je ochucená paprikou, cibulí, rajčaty a bylinkami (oregano, rozmarýn, tymián, bazalka, levandule).

    Originálně tvarovaná maďarská bagetka je ochucená paprikou, cibulí, rajčaty a bylinkami (oregano, rozmarýn, tymián, bazalka, levandule).

K podávání:

  • 4 maďarské bagety

Nejdřív si připravte dip, prospěje mu rozležení. Pečené papriky (ze skla, nebo upečené podle tohoto návodu) nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak spařená a oloupaná rajčata a šalotku. Přidejte olej, ocet, cukr, sůl a pepř, rozmačkaný stroužek česneku a pálivou papričku podle chuti. Promíchejte a nechte odležet. Salsu můžete i rozmixovat tyčovým mixérem na kaši, já ji mám radši s „kostičkovanou“ strukturou.

Vepřovou panenku hezky poproste, aby nezlobila, vezměte si ten nejdelší a nejostřejší nůž a z kratší strany po celé délce opatrně udělejte otvor, do kterého vsunete klobásku. Je pravděpodobné, že se vám to nepovede. V tom případě nezoufejte, ostrým nožem panenku „otevřete“ na plát, do kterého klobásku zamotáte. V obou případech poté panenku po celé délce napevno stáhněte kuchyňským provázkem, osolte a opepřete. V pánvi, která může do trouby, rozpalte sádlo a panenku ze všech stran opečte do světlehněda. Dejte jí čas, nesnažte se ji odlepovat násilím, ona se pánve v pravý čas pustí sama. Až bude panenka opečená, podlijte ji vínem, odškrabejte přípečky, vhoďte snítku rozmarýnu a přesuňte na 18 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů. Poté vyjměte a nechte úplně vychladnout.

Odstraňte provázek a příčně nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s dipem z pečených paprik a maďarskou bagetou.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>