Po minulé reklamě na Slovensko přemýšlím, přemýšlím, kam se s plněnou bagetou podíváme dnes… Což takhle čerstvé rajče, voňavé a ještě teplé od sluníčka, pikantní olivy, omamné čerstvé bylinky a skvělá uzenina? Už víte? Není divu, italská kuchyně je v Česku jedna z nejoblíbenějších.

Plněná bageta ItálieTahle náplň má chutnat jako dovolená, zkuste proto použít autentické suroviny. Možná vám ještě zbyla lahvička oliv z loňského roku, a když ne, dnes už seženete kvalitní italské olivy poměrně snadno. Anglická slanina není špatná, ale italští mistři uzenáři dotáhli svou pancettu k dokonalosti, takže to neošiďte. Cestou k dobrému řezníkovi se navíc stavte na farmářském trhu a kupte čerstvě sklizená rajčata a pořádný svazek voňavé bazalky… pokud vám tedy neroste za oknem:-) V receptu uvádím šest plátků pancetty, doporučuji vám ale dát do trouby o dva víc, mám takovou zkušenost, že vůně, která se line z trouby, způsobí, že i vám budou tak nějak záhadně mizet:-)

Na italskou plněnou bagetu budete potřebovat:

Francouzská bageta (francouzsky baguette – proutek, hůlka) je bageta v klasickém francouzském stylu. Tradiční bageta je pět až šest centimetrů široká, tři až čtyři centimetry vysoká, ale může být až metr dlouhá. U čerstvě pečených baget je kůrka obzvláště křupavá.

Francouzská bageta (francouzsky baguette – proutek, hůlka) je bageta v klasickém francouzském stylu. Tradiční bageta je pět až šest centimetrů široká, tři až čtyři centimetry vysoká, ale může být až metr dlouhá. U čerstvě pečených baget je kůrka obzvláště křupavá.

  • 2 střední světlé bagety
  • 160 gramů gervais
  • 6 plátků pancetty
  • 8 větších zelených oliv
  • 2 menší zralá rajčata
  • hrstičku čerstvé bazalky
  • špetku soli a čerstvě mletého pepře

 

Plátky pancetty rozložte na plech pokrytý papírem na pečení a v troubě grilujte při 200 stupních dokřupava. Trvá to asi 5 až 8 minut podle toho, jak silné plátky máte, proto bedlivě hlídejte, aby se nespálila. Po ugrilování dejte okapat na kuchyňský ubrousek. Rajčata spařte vařící vodou, oloupejte, překrojte a vydlabejte vnitřek. Vzniklé lodičky nechte okapat, aby vám šťáva příliš neředila náplň, a poté nakrájejte na drobné kostičky. Olivy nakrájejte najemno. Omytou a osušenou bazalku nakrájejte také.

V míse utřete gervais se solí a pepřem, přidejte vychladlou pancettu nakrájenou na malé kousky, olivy, rajčata a bazalku. Směsí naplňte vydlabané bagety (co udělat se střídkou se dozvíte na: Co se zbytky střídky?), zabalte do potravinové fólie a nechte uležet do druhého dne. Můžete krájet na širší špalíčky a jíst rukama.

Tuhle bagetu zabalte do košíku na piknik s milovanou bytostí. Je velice chutná a protějšek rozhodně ocení čas, který jste věnovala její přípravě. Nezapomeňte na italské víno a skleničky!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>