Celkem hrdě přiznávám, že jsem původem ze Slovenska, a tak dnešní recept na plněnou bagetu připravím s respektem k surovinám, na kterých jsem vyrostla. Slovenské sýry jsou dodnes oblíbené i v Česku, každý si vzpomene na korbáčiky, parenice, oštěpek nebo brynzu. V tomto receptu dodá lehce zauzený oštěpek („oštiepok“ – tradiční slovenský valašský výrobek z ovčího sýra) náplni příjemnou kouřovou chuť. Navíc je tato bageta vegetariánská, takže pokud čekáte návštěvu, co nejí maso, tímto receptem byste se jí měli zavděčit.

Plnena bageta Slovensko

Budeme potřebovat:
Staročeská bageta: Zlatavě hnědá řemeslná bageta z neobyčejného vícezrnného těsta. Kromě klasických semínek (len, slunečnice, sezam) totiž obsahuje i jedinečnou směs sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, která bagetě dodává úžasnou vláčnost a jemně mléčnou chuť. Její silnější kůrka je výrazně rozpraskaná a pro zesílení rustikálního dojmu je navíc poprášená žitnou moukou. Bageta bude skvělým partnerem chuťově výrazných surovin, se kterými vykouzlí opravdu báječné rustikálně laděné plněné sendviče. Po nakrájení na plátky bude výborná i jako podklad pro větší jednohubky v selském stylu

Staročeská bageta: Zlatavě hnědá řemeslná bageta z neobyčejného vícezrnného těsta. Kromě klasických semínek (len, slunečnice, sezam) totiž obsahuje i jedinečnou směs sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, která bagetě dodává úžasnou vláčnost a jemně mléčnou chuť. Její silnější kůrka je výrazně rozpraskaná, poprášená žitnou moukou. Bageta je skvělým partnerem chuťově výrazných surovin, se kterými vykouzlí opravdu báječné rustikálně laděné plněné sendviče.

 

  • 2 staročeské bagety
  • 250 g uzeného oštěpku
  • 150 g másla
  • 2–3 křupavé kyselé okurky
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • větší špetku čerstvě mletého pepře

 

Ostěpek najemno nastrouháme. Ve větší míse dobře utřeme změklé máslo, přidáme hořčici, pepř, prolisovaný česnek a ještě chvíli třeme. Vsypeme sýr, nadrobno nasekané kyselé okurky a promícháme. Směs nesolíme, sýr je dostatečně slaný. Bagetkám uřežeme konce (nakonec je potřeme zbytkem náplně a sníme jako bonus pro kuchaře), opatrně je vydlabeme a naplníme směsí. Zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladu uležet alespoň půl dne. Ostrým nožem poté nakrájíme na kolečka a můžeme podávat třeba se slovenskou, kdo snese i lehce pálivou, paprikou.

Tuhle náplň můžete s úspěchem použít i jako pomazánku třeba k večeři. Krátké uležení jí prospěje, není však nutné. A jako vzpomínku na někdejší federaci si k ní otevřete jedno plzeňské, pivo s ní skvěle ladí.

Můj osobní tip: Když budete na dovolené na Slovensku, poohlédněte se po tvrdém zrajícím sýru Vršatec, je vynikající!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>