Název článku pravda není největší perla ducha, celkem přesně ale předznamenává obsah. O bagetách jsem už psala v těchto článcích. Je jasné, že se pojí především s Francií, odkud se rozšířily po celé Evropě. Existuje však jedna exotická země, kde si získaly velkou popularitu. Vietnam. Historie francouzského kolonializmu a války v Indočíně není zrovna můj koníček, jisté ale je, že Francouzi do dnešního Vietnamu bagety přivezli a nesmírně adaptabilní národ je povýšil na jedno z celosvětově nejoblíbenějších fastfoodových jídel.

vietnamska_bagetaBánh mì (baňmí) neboli vietnamská bageta. Dokonalá fúze francouzské bagety a vietnamské náplně si raketově získává oblibu i v Česku. Typicky snídaňový pokrm, který koupíte ve Vietnamu na každém rohu, má množství variací a každá rodinná „bageterie“ si svůj recept bedlivě střeží. Kombinace játrové paštiky, pečeného masa, nakládané zeleniny a bylinek zní na první poslech divoce, je to však nesmírně návyková záležitost. A pracná a zdlouhavá na výrobu, vepřové maso se marinuje ve směsi rybí a sójové omáčky, medu, česneku a koření, dlouze se peče, ochutit okurkový salát je také věda…

viet-nam-1057949262626Doporučuji proto napoprvé si vybrat osvědčené vietnamské bistro a zkusit tuhle bagetu tam. Setkáte se pravděpodobně s bohatou nabídkou variací: s masovými kuličkami, míchanými vajíčky, s tofu nebo vietnamským salámem – ochucené majonézou a pálivou omáčkou.

Jisté je, že množství vydá spíš za pořádný oběd a že se budete vracet. Stejně jako se bageta vrátila ze světa…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>