Majonéza je moje čokoláda. Vysvětlím – tak jako dokáže u většiny slušných lidí zahnat splín kousek kvalitní čokolády, tak na mě funguje lžíce dobré tatarské omáčky k… v podstatě k čemukoliv. Restaurace mám seřazeny v žebříčku podle kvality „jejich“ tatarky a tam, kde mi k jídlu dají pytlík, se už nikdy nevrátím.

Bohužel stoupající váha a obzory rozšiřující se čtením mě přinutily přehodnotit zvyk mazat si ji i na chleba s máslem. Šetřím s ní. A někdy šidím. Místo majonézy ochutím kysanou smetanou smíchanou s jogurtem. Tatarská omáčka to není. Ale chuť je vynikající a zdá se mi, že se k některým jídlům hodí více než omáčka z majonézy.

Třeba k rybám. Dlouho jsem podezřívavě koukala na šéfkuchaře, kteří s pinzetou v ruce vykosťovali ryby – pak jsem to jednou kvůli dětem zkusila pinzetou na obočí (omytou!!!) – a od té doby jíme rybí filety bez kostí. Povytahovat jemné kostičky je otázka chvilky, požitek z jídla se znásobí – a tuhle sezonu se stejně nosí obočí přirozené.

Bageta se smaženým pstruhem v pivním těstíčku a smetanovo_jogurtovou omáčkouNa dvě bagety se smaženým pstruhem a smetanovo-jogurtovou omáčkou budete potřebovat:

  • 2 střední francouzské bagety
    Francouzská bageta:   Světlá pšeničná bageta obohacená olejem, který jí zajišťuje vláčnost a měkkost po delší dobu.

    Francouzská bageta: Světlá pšeničná bageta obohacená olejem, který jí zajišťuje vláčnost a měkkost po delší dobu.

  • 1/4 ledového salátu
  • 2 vykostěné filety ze pstruha
  • 1 vejce
  • 1 dcl světlého piva
  • 3–4 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

 

Na smetanovo-jogurtovou omáčku:

  • 3 lžíce kysané smetany
  • 2 lžíce tučnějšího jogurtu
  • 1/2 šalotky
  • 2 menší okurky
  • 1 lžičku kaparů
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžičku citronové šťávy (nebo láku z okurek)
  • sůl a pepř

 

Nejdřív si připravte omáčku, aby se chutě propojily. Dobře promíchejte smetanu, jogurt, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu. Velmi jemně nasekejte šalotku, okurky a kapary a vmíchejte do směsi. Případně okyselte podle svojí chuti a nechte chvilku v chladu rozležet.

Smíchejte vejce, pivo a hladkou mouku a špetku soli (pozor, směs bude trochu pěnit) na hustší hladké těstíčko. Dobře osušte filety ze pstruha, osolte je, namočte v těstíčku a hned vložte na pánev s rozpáleným olejem. Ztlumte plamen na střední a smažte dozlatova, stačí 2–3 minuty z každé strany. Osmažené filety odložte na papírové kuchyňské utěrky, které vsáknou přebytečný tuk. S rybou manipulujte opatrně, ať se vám nezlomí.

Ledový salát nasekejte na jemné proužky. Střední světlou bagetu podélně rozpulte, poklaďte salátem, obložte kousky ryby a zakapejte smetanovou omáčkou.

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>