Luxusnější obloha z plátků uzeného lososa potěší všechny labužníky. Prospěje ale zdraví tak, jak se od ryby očekává? Tady je odpověď složitější – úprava uzením se může jevit jako problém. Jednak se při ní používá velké množství soli a pak je uzený losos náchylný na přemnožení bakterií Listeria. Takže i když je to bezesporu delikatesa, zacházejte s ním s rozmyslem a dopřejte si ho jenom občas. Vždy kupte úplně čerstvého uzeného lososa a doplňte jej porcí zeleniny jako například v tomto receptu.

Bageta s uzeným lososem

Bageta s uzeným lososem

Na 1 bagetu k obědu budete potřebovat:

Tmavá kornbageta je vícezrnná bageta s cereáliemi a semínky. Bohatě sypaná lněnými a sezamovými semínky.

Tmavá kornbageta je vícezrnná bageta s cereáliemi a semínky. Bohatě sypaná lněnými a sezamovými semínky.

  • 1 střední kornbagetu
  • 2 lžíce lučiny
  • 1 lžičku čerstvě nastrouhaného křenu
  • pořádnou hrst čerstvé rukoly
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 lžičku olivového oleje
  • pár plátků uzeného lososa
  • pepř

 

Promíchejte lučinu s křenem a opepřete ji. Rukolu v misce zakapejte olejem a citronovou šťávou a zlehka promíchejte. Nesolte, losos je sám o sobě dost slaný. Rozpůlenou bagetu potřete ochucenou lučinou, bohatě obložte rukolou a přidejte plátky uzeného lososa.

PS: Jedna z nejoblíbenějších ryb na našem talíři

Lososi patří mezi tučnější ryby. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem nedá srovnat. Navíc je losos zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.

V obchodech převládají spíše ryby z farmových chovů, zejména norských. To znamená, že žijí v klecích u pobřeží a nemusí se příliš snažit, aby si sehnali potravu – jsou totiž krmeni stejným způsobem, jako to známe u hospodářských zvířat. Pokud na obale není původ ryby, je téměř jisté, že pochází z farmy, jestliže je losos z širého moře, výrobce se tím zcela jistě pochlubí.

V minulosti se vedly debaty, zda není v lososech z farem více škodlivých látek než v těch divokých, například laboratorní test deníku MF DNES to však nepotvrdil. Ani antibiotika, ani těžké kovy se v rybách nenašly v takovém množství, aby mohly poškodit lidské zdraví.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>