Když máte štěstí a máte přebytky z angreštu, můžete z něj zkusit udělat marmeládu. Angrešt obsahuje hodně pektinu, takže vám za chvíli krásně zhoustne sám o sobě.

Budete potřebovat:

  • 1 kg angreštu (lepší je ne úplně zralý)
  • 0,5–1 dcl bezinkového sirupu (nebo vody)
  • 0,5 kg cukru krystal

Angrešt omyjte a odstraňte zbytky stopek a okvětí (nejlépe to jde ostrými nůžkami). Větší polovinu bobulek vložte do hrnce, podlijte bezinkovým sirupem (nebo vodou) a přiveďte k varu.

Ztlumte plamen a pomalu vařte za občasného míchání asi 10–15 minut, až začnou bobulky praskat. Směs poté pořádně propasírujte přes nekovové síto. Získanou dřeň vraťte do hrnce a přidejte odložené plody.

Znovu přiveďte k varu a postupně za opatrného míchání vsypte cukr. Teď neodcházejte, angrešt želíruje rychle. Směs nechte vařit na mírném plameni a sbírejte vznikající pěnu. Je to trochu bojovka – v práci brání celé plody – snažte se odstranit co nejvíc pěny a zároveň popraskat co nejméně bobulek.

Asi za 10 minut kápněte kapičku na chladný talířek – vyhovuje-li vám hustota, máte hotovo. Směs odstavte a naplňte do skleniček vypláchnutých vařící vodou a vytřených čistou utěrkou. Zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.

Tahle marmeláda obsahuje poměrně málo cukru, takže se ráda kazí. Proto jí dělávám malé množství a plním ji do menších skleniček. Pokud jí máte víc, je bezpečnější ji sterilovat – postačí 10 minut při 95 stupních. Když podléváte angrešt vodou, zkuste přidat 4–5 hřebíčků na „ovonění“.

A navíc tip na marmeládu ze šípků, tady recept na šípkovou marmeládu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang